RSS

What The Food on Saturday, Nov 19 2011

21 Nov

Beeroot and Octopus Rice When It's Done

Beetroot and Octopus Rice / Cơm Củ Dền Bạch Tuột

[English Version]

Implementation time: 40 minutes

Ingredient

1 cup of  broken rice or normal rice (depends on how much you like to eat), 1 beetroot (củ dền), 400g octopus (bạch tuột), 200g golden needle mushrooms (nấm kim châm),  2 teaspoons chili sauce,  1 coffee-spoon of ground garlic (garlic powder),  ½ teaspoons chili powder, ½ teaspoons minced ginger,  4 purple onions, 2 stalks of green onion,  1 teaspoons roasted sesame (mè),  1 teaspoons chicken powder,  1 teaspoons sugar,  homemade fish sauce (nước mắm), cooking-oil.

Implementation

1. Wash rice. Squeeze beetroot to get juice (beetroot juice), sprinkle beetroot juice on the rice, add just enough pure water then cook rice.

2. Cut octopus into slices.

3. Heat 1 teaspoon cooking-oil in a pan, add ground garlic, ginger and sliced purple onion in a pan and stir-fry all of them.

4. Also stir-fry octopus and add golden needle mushrooms.

5. Season the mixture with chili sauce, chicken powder, chili powder, sugar, and then sprinkle chopped green onion and sesame.

6. Serve the rice with octopus.  Eating it with homemade fish sauce.

 Tip

Consider the amount of beetroot juice when adding into rice if you are new with this flavor.

All ingredients can be found easily in every market as well as supermarket. You can buy broken rice at rice shops.

Follow the home-made fish sauce receipt in the next receipt.

[Vietnamese Version]

Thời gian thực hiện: 40 phút

Nguyên liệu

1 lon gạo (gạo tấm hoặc thường), 1 củ dền, 400g bạch tuộc, 200g nấm kim châm, 2 thìa súp tương ớt, 1 thìa cà-phê tỏi xay, ½ thìa cà-phê ớt bột, ½ thìa cà-phê gừng băm, 4 củ hành tím, 2 nhánh hành lá, 1 thìa cà-phê vừng rang vàng, 1 thìa cà-phê hạt nêm, 1 thìa cà-phê đường, mỡ hành, nước mắm pha, đồ chua, dầu ăn.

Thực hiện

  1. Vo gạo, cho vào nồi. Ép lấy nước củ dền, rưới vào gạo, thêm nước vừa đủ, nấu chín.
  2. Bạch tuộc thái miếng vừa ăn.
  3. Đun nóng 1 thìa súp dầu ăn trong chảo, cho tỏi xay, gừng và hành tím thái lát vào xào thơm.
  4. Cho bạch tuộc vào xào chín, thêm nấm kim châm. Nêm tương ớt, hạt nêm, ớt bột, đường cho vừa ăn, rắc hành lá thái nhỏ, vừng.
  5. Xới cơm ra đĩa với bạch tuột. Dọn kèm nước mắm pha, mỡ hành, đồ chua.

Mách bạn

Gia giảm lượng nước ép củ dền nếu bạn chưa quen hương vị này.

beetroot

Roasted Sesameground

golden needle mushroom

(Translated into English by What The Food Team)
 
Leave a comment

Posted by on November 21, 2011 in What The Food Tonite

 

Leave a comment